Informacije: 051/925-159

Endokrinologija

Zdravstvena ustanova Talmma Medic Banja Luka


Šta je Endokrinologija?
Endokrinologija je nauka koja se bavi ispitivanjem i liječenjem žlijezda sa unutrašnjim lučenjem. Žlijezde sa unutrašnjim lučenjem produkuju hormone, koji djeluju na osjetljiva tkiva, na ćelije sa odgovarajućim receptorima za određeni hormon i tako utiču na funkciju i rad odgovarajućih organa. Hormoni kontrolišu veliki broj osnovnih funkcija organizma – rast, regeneraciju tkiva, metabolizam, prilagođavanje stresu, razmnožavanje, gustinu kostiju, razvoj mozga, emocija i brojne druge funkcije. Pravovremeno otkrivanje poremećaja u radu endokrinih žlijezda je važno za koordinisano funkcionisanje organizma i sprečavanje brojnih komplikacija koje mogu dovesti do razvoja srčanog i moždanog udara, neplodnosti kao i akutnih metaboličkih komplikacija koje mogu dovesti do invalidnosti i nažalost do smrti. Rad jedne žlijezde u mnogome utiče i na rad druge žlijezde, tako na primjer promjenjena hormonska aktivnost štitaste žlijezde utiče na koncentraciju prolaktina, estrogena, insulinsku rezistenciju, neplodnost, povezanost sa sindromom policističnih jajnika i obrnuto.

Zbog toga je veoma važno ako postoji disbalans hormona jedne od žlijezda sa unutrašnjim lučenjem da potražite savjet i pregled endokrinologa kako bi se što prije uspostavila narušena hormonska ravnoteža i posljedični razvoj bolesti neke druge žlijezde ili da na vrijeme ispitate i druge žlijezde koje mogu biti povezane kroz autoimuno obolijevanje uz zahvatanje drugih organa (jetre, zglobova, kože itd.)

U našoj ambulanti se uz temeljnu anamnezu i pregled obavlja dijagnostika, praćenje i najsavremeniji terapijski  pristup  u poremećaju rada žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, poremećaja matabolizma masti, glikemije, kosti te povišenog krvnog pritiska uzrokovanog navedenim poremećajima.