Informacije: 051/925-159

O nama

Zdravstvena ustanova Talmma Medic Banja Luka

 

O ambulanti

U našoj ambulanti se uz temeljnu amnezu i pregled obavlja dijagnostika, praćenje i najsavremeniji terapijski pristup u poremećaju rada žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, poremećaja matabolizma masti, glikemije, kosti te povišenog krvnog pritiska uzrokovanog navedenim poremećajima.

Usluge

Kao prateće dijagnostičke metode možete uraditi kompletne laboratorijske analize hormona, ultrazvučni pregled štitne žlijezde i abdomena na color doppler aparatu, punkciju tankom iglom (FNA) i citološku dijagnostiku štitaste žlijezde. Pacijentima sa promjenama u metabolizmu masti, glikemije i poremećenom hormonskom ravnoteženom hipofize, štitnjače, nadbubrežne žlijezde, šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska je neophodno uraditi dopler krvnih sudova vrata, donjih ekstremiteta, aorte i njenih ogranaka (bubrežnih arterija), što se u našoj ambulanti na najstručniji način može obaviti.

Pacijenti

Svaki pacijent zahtijeva individualni pristup što je naš moto. Dugogodišnji rad sa pacijentima, stručno i naučno usavršavanje kod nas i na Medicinskom fakultetu u Beogradu i inostranstvu, daje nam dovoljan nivo znanja da vaše probleme povjerite nama kako bismo ih zajedno riješili na obostrano zadovoljstvo.

Endokrinologija:

Endokrinologija je nauka koja se bavi ispitivanjem i liječenjem žlijezda sa unutrašnjim lučenjem. Žlijezde sa unutrašnjim lučenjem produkuju hormone, koji djeluju na osjetljiva tkiva, na ćelije sa odgovarajućim receptorima za određeni hormon i tako utiču na funkciju i rad odgovarajućih organa. Hormoni kontrolišu veliki broj osnovnih funkcija organizma – rast, regeneraciju tkiva, metabolizam, prilagođavanje stresu, razmnožavanje, gustinu kostiju, razvoj mozga, emocija i brojne druge funkcije. Pravovremeno otkrivanje poremećaja u radu endokrinih žlijezda je važno za koordinisano funkcionisanje organizma i sprečavanje brojnih komplikacija koje mogu dovesti do razvoja srčanog i moždanog udara, neplodnosti kao i akutnih metaboličkih komplikacija koje mogu dovesti do invalidnosti i nažalost do smrti.

Rad jedne žlijezde u mnogome utiče i na rad druge žlijezde, tako na primjer promjenjena hormonska aktivnost štitaste žlijezde utiče na koncentraciju prolaktina, estrogena,insulinsku rezistenciju, neplodnost, povezanost sa sindromom policističnih jajnika i obrnuto. Zbog toga je veoma važno ako postoji dizbalans hormona jedne od žlijezda sa unutrašnjim lučenjem da potražite savjet i pregled endokrinologa kako bi se što prije uspostavila narušena hormonska ravnoteža i posljedični razvoj bolesti neke druge žlijezde ili da na vrijeme ispitate i druge žlijezde koje mogu biti povezane kroz autoimuno obolijevanje uz zahvatanje drugih organa (jetre, zglobova, kože itd.)