Fizijatrija

 1. DETALJAN KLINIČKI PREGLED  SPECIJALISTE   FIZIJATRA   SA   DUGOGODIŠNJIM   ISKUSTVOM
 2. AKUPUNKTURA
 3. TERAPIJA BOLA

 

PREGLED FIZIJATRA PRVI JE KORAK PREMA OZDRAVLJENJU.

SAMO KVALITETAN PREGLED DAJE  ISPRAVNU DIJAGNOZU KOJA  ODREĐUJE  PRAVI TOK  LIJEČENJA  !!!!

KADA VAM JE POTREBAN PREGLED FIZIJATRA?

UKOLIKO IMATE:

BOLNA STANJA:

Bol i napetost u vratu, grudnoj kičmi, donjem dijelu leđa.  bolovi i trnjenje u rukama u jednoj ili obe noge, lumboišialgija ili tzv. išijas,
Bolovi u koljenima, kukovima, sitnim zglobovima šaka, takozvane artroze ili degenerativne bolesti zglobova (gonartroza, koksartroza …)
Bolno rame, tzv. “smrznuto rame”
Bol u  laktu, tzv. teniski lakat ili golfski lakat
Bol u stopalu, u peti, tabanu, petni trn

REUMATOLOŠKA OBOLJENJA

Degenerativne bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova ( spondiloza, diskus hernije, artroze
Upalne reumatske bolesti u fazi remisije ( Reumatoidni artritis, Psorijatični artritis, Ankilozirajući spondilitis – Behterew, Giht… )
Vanzglobni reumatizam (tendinitisi, entezitisi)
Fibromialgija
Osteoporoza

STANJA POSLIJE POVREDA I PRELOMA

SPORTSKE POVREDE:

Povrede mišića ( kontuzije-nagnječenja, distenzije-istegnuća, rupture tj. pucanje mišića)
Istegnuća ligamenata, ruptura fascija i ligamenata
Povrede i uganuća zglobova (distorzije, subluksacije, luksacije )
Povrede meniskusa i ligamenata kolena
Stanja nakon konzervativnog i operativnog liječenja preloma kosti, ugradnje   vještačkog zgloba  kuka i  koljena

NEUROLOŠKA OBOLJENJA:

Oboljenja  i povrede perifernih nerava ( Pareza i paraliza nerva facialisa , Neuralgija  trigeminusa, Karpal tunel sindrom, Tarzal tunel sindrom)
Polineuropatije dijabetične i druge etiologije
Diskus hernije u vratu i slabinskoj kičmi
Stanja poslije moždanog udara, “šloga”

PREGLED FIZIJATRA JE POSEBNO ZNAČAJAN U PERIODU RASTA I RAZVOJA KOD DECE

Pregledi djece u preventivnom smislu se savetuju jednom godišnje sa ciljem da se spreče ili što ranije otkriju postojeći deformiteti stopala i kičme (ravni tabani i drugi deformiteti stopala , X ili O noge,  skolioza, kifoza, pectus karinatum ili  kokošije grudi…).

2.AKUPUNKTURA
1979. Svjetska zdravstvena organizacija je uvrstila u redovan način liječenja i napravila popis bolesti za koje se preporučuje liječenje akupunkturom.

To  su glavobolje, migrene, bolni sidromi, neuralgije trigeminusa, pareze nervusa facijalisa, neuroze, stres, problemi sa cirkulacijom, starenjem, bolesti kože, problema sa sinusima , alergije, odvikavanje od pušenja, dio terapije mršavljenja  ali i usporavanja procesa starenja, endokrinološki poremećaji….

Vrlo  je zahvalna metoda liječenja  zbog svojih analgetskih svojstava, za ublažavanje bolova različitog porijekla, ali i za uspostavljanje energetske ravnoteže cijelog tijela.

Samo kada su u ravnoteži, mi smo zdravi.  To je suština liječenja akupunkturom, uspostavljanje ravnoteže. Akupunkturom se stimulišu određene tačke na telu, aktiviraju energetski tokovi u meridijanima, uspostavlja ravnoteža jin i janga i dolazi do niza pozitivnih reakcija .

U zadnje vrijeme se sve više koristi u liječenju bračne sterilnosti, hormonalnih poremećaja i ginekoloških oboljenja.

Američko udruženje za reproduktivnu medicinu potvrdilo je značajan uticaj akupunkture na endokrinološku bazu – hipotalamus, hipofiza, jajnik , kao i povećanje prokrvljenosti materice. Studije dokazuju da se iglicama stimuliše lučenje beta-endorfina, koji ima gonotropni uticaj, odnosno on je taj koji podstiče jajnike i testise na rad. Ovim tretmanima osnažuje se životna energija koja cirkuliše kroz svaku ćeliju našeg tela. Od te vitalne snage organizma najviše i zavisi moć ženskog organizma da stvori novi život.

Razloga za strah  od uboda igle nema,  jer su igle za akupunkturu jako tanke i njihov ubod je minimalno bolan. Ne može se uporedi s ubodom od igala za injekcije jer su one mnogo deblje.

Akupunkturne igle stoje u tijelu u tačno određenim tačkama, koje su različite za svaku vrstu bolesti i obično se vade nakon 30 minuta.

U zavisnosti od indikacije, terapija akupunkturom se radi obično 10 puta, svaki ili svaki drugi ili treći dan.

Na mjestu uboda najčešće  ne ostaje nikakav trag, rijetko manji hematom, a za razliku od savremenih lijekova, akupunktura nema nikakva neželjena dejstva.

3.TERAPIJA   BOLA

Pedesetih godina prošlog vijeka francuski ljekar Michelle Pistor je uveo metodu liječenja intradermalne aplikacije malih količina razblaženih farmakoloških  supstanci direktno u bolni region.Svoje otkriće je nazvao mezoterapija, a zbog  jednostavnosti i neškodljivosti nova je   tehnika našla široku primjenu u terapiji bola.

Iako je danas  mezoterapija  mnogo popularnija u estetskoj i antiaging medicine, kao metodu u terapiji bola primjenjuju je edukovani ljekari   širom svijeta duže od pola vijeka.

Pokazala se kao efikasna terapija i kod  onih bolnih stanja u kojima drugi vidovi liječenja nisu dali rezultate.

Njena prednost u odnosu na ostale vrste terapije se ogleda u tome što nema sistemske resorpcije, tj. dejstvo preparata se usko lokalizuje na tretiranu površinu koja može biti bilo koji dio tijela. Efekti se postižu na dva načina: farmakološkim dejstvom preparata i fizičkom stimulacijom kože iglom  specifičnom tehnikom rada.

Mezoterapijski rastvori sastoje se od registrovanih supstanci u sterilnoj ampularnoj formi, čiju kombinaciju i količinu  individualno određuje ljekar koji izvodi intervenciju, u zavisnosti od cjelokupnog zdravstvenog stanja pacijenta i bolnog stanja za koje se mezoterapija primjenjuje.

Poseban vid mezoterapije je bioregenerativna kolagenska terapija.

Kolagen je glavni sastojak ligamenata, tetiva, kosti, hrskavice, mišića, kože i vanćelijskog  matriksa.

Daje čvrstoću i stabilnost tkivu, a,ubrizgava se tamo gdje je potrebno  ojačati i zaštititi  koštano-mišićnog tkivo, pa tako posredno smanjiti bol.

Sama tehnika aplikacije je vrlo jednostavna i vrši se pomoću specijalnih tankih  kratkih igala od 4mm, 6mm i  13mm, kao i specifične tehnike samog injektiranja. Bol kod injektiranja je minimalan.

Učestalost tretmana  je individualna  i zavisi od područja  koje se tretira. Za  akutna bolna stanja  potrebno je 1-3 tretmana  na svakih 7 dana, a za hronične bolove  od 4-10 tretmana.

Prije prvog tretmana potreban je detaljan klinički pregled .

Najčešće indikacije za primjenu mezoterapije :

 • Bol u koljenu
 • Bol u ramenu
 • Bol u vratu
 • Bol u leđima
 • Bol u laktu

Usluge koje nudimo

 • Pregled
 • Akupunktura
 • Mezoterapija bola

Zakažite pregled