Termoablacija čvorova štitaste I paraštitaste žlijezde i dojke

Primjenom ultrazvučnog pregleda posljednjih godina često se otkrivaju čvorovi u štitastoj žlijezdi ili adenomi i hiperplazije paraštitaste žlijezde.. Većina čvorova su benigni ili papilarni mikrokarcinom štitaste žlijezde .Treba napomenuti da je papilarni karcinom najčešći karcinom štitaste žlijezde , ali ima odličnu prognozu i nisku stopu smrtnosti .

Termablacija (TA) je minimalno invazivna metoda koja je savremen metod liječenja  i treba je smatrati prvom linijom tretmana benignih čvorova štitaste i paraštitaste žlijezde i fibroadenoma dojke.  Termoablacija  bi mogla biti i prikladna alternativa operaciji za odabrane pacijente sa niskorizičnim mikropapilarnim karcinomom do1 cm. Međutim, kritička procijena pacijenata prije termoablacije  povezan je sa sigurnošću i učinkovitošću liječenja ovom procedurom .

Indikacije za termoablaciju su sljedeći: pacijenti sa simptomatskim ili kozmetičkim problemima; pacijenti koji se boje maligne bolesti; odbijanje ili kontraindikacije za operaciju ili terapiju radioaktivnim jodom. Čvorovi uključeni u TA su sljedeći: citološka potvrda benignog čvora štitnjače (ultrazvučno vođena FNA ili CNB); nema malignog UZ nalaza; čvrsti, pretežno čvrsti ili cistični čvorovi; tireotoksikoza u slučajevima autonomno funkcionalnih  čvorova štitaste žlijezde ,multinodozna struma kada pacijent odbija operativni zahvat od straha od komplikacija ili samog operativnog zahvata , adenomi paraštitaste žlijezde i fibroadenomi dojke , naročito recidivirajući .

Kriterijumi za isključenje pacijenata za postupak termoablacije su sljedeći: trudnice; podatak iz anamneze za  zračenja vrata; folikularna neoplazma; jaka sklonost krvarenju zbog poremećaja koagulacije; teško zatajenje srca/zatajenje jetre/respiratorno zatajenje ili zatajenje bubrega;  kalcifikovani čvorovi.

Pacijenti podvrgnuti termoablaciji kliničko iskustvo nakon tromjesečne kontrole

Zbog dobrog odabira pacijentica koje su podvrnute termoablaciji nakon 3 mjeseca provedeno je ultrazvučno skeniranje štitaste žlijezde i  izračunat postotak smanjenja volumena (VRR) i stopa uspjeha u smanjenju volumena  čvorova  je iznosila ≥ 50%. Na ogromnu radost i pacijentica i mene kao medikusa. Uobičajeni štetni efekti kao što su hematomi, nepodnošljiva bol i prolazna ili trajna promjena glasa nisu zabilježeni.  Sve pacijentice su se dobro osjećale nakon internvencije i nakon par dana vratile svakodnevnim svojim aktivnostima.

U međuvremenu urađena je termoablacija adenoma paraštitaste žlijezde i džinovskih recidivatnih fibroadenoma desne dojke gdje je pacijentici savjetovana mastektomija obe dojke ,zbog brzog recidiva nakon prethodno učinjenog operativnog zahvata istih.

Za sve dalje informacije i interesovanja stojimo vam na raspolaganju .

Profesionalni tim „Talmma medic !